01-header2020.jpg 02-header2020.jpg 03-header2020.jpg

Jeugdbeleid HC Rijnvliet

Jeugdbeleid HC Rijnvliet

HC Rijnvliet is een TOP-club; een vereniging waar we allemaal bijdragen en ertoe doen. Waar samen (goed leren) hockeyen en plezier met bal en stick de hoofdrol spelen. Door met veel plezier te spelen, komt prestatie dan vaak vanzelf. Binnen en buiten het veld en op alle niveaus.

Bij alles wat HC Rijnvliet doet, staat TOP-hockey centraal. TOP staat bij ons voor Team, Ontwikkeling en Passie. Dit betekent dat er ruimte moet zijn voor recreatie én uitdagend hockey. Beide vormen van spelbeleving hebben een belangrijke plek bij HC Rijnvliet.

Sterk aanbod op ieder niveau
De vereniging HC Rijnvliet wil alle leden de kans bieden zich te ontwikkelen binnen de hockeysport. Dat betekent dus dat we voor alle leden, op iedere leeftijd en op ieder niveau mogelijkheden bieden tot ontwikkeling. We spelen in op de verschillende behoeftes van de spelers en teams. De talenten van alle spelers en ontwikkeling daarvan worden gekoesterd en gestimuleerd bij HC Rijnvliet.

Visie op hockey
We willen de vele kinderen, die lekker voor de gezelligheid, voor het leuke spelletje dat hockey is en voor de beweging bij HC Rijnvliet komen hockeyen, een fijne en veilige plek geven om te hockeyen. Ook willen we die kinderen die uitdagend hockey willen spelen, faciliteren en ondersteunen.

Hockeyontwikkeling
Voor de Jongste Jeugd (O7, O8, O9, O10) betekent dit dat een goede hockey-technische basis wordt gelegd onder begeleiding van professionals en enthousiaste vrijwilligers. Trainingen worden toegesneden op de ontwikkelbehoefte en bij de wedstrijden staat sportief coachen centraal. De O7 trainen 2 x per week, de O8 trainen 1 x per week en spelen op zaterdag wedstrijden, de O9 en O10 trainen 2x per week en spelen op zaterdag een wedstrijd. Eén training is een teamtraining en de andere training noemen we de Hockeyschool, waarbij kinderen specifieke training krijgen, afhankelijk van hun behoefte. Kinderen die meer begeleiding nodig hebben om een goede basis aan te leren, krijgen dat. En anderen, die al verder zijn in hun ontwikkeling, krijgen een ander aanbod, passend bij hun leerbehoefte.

Sportief coachen
Het begeleiden van de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen is voor HC Rijnvliet TOP-prioriteit, omdat we ervan overtuigd zijn dat positief coachen leidt tot meer spelplezier en een betere ontwikkeling. Naast professionele begeleiding op de training wordt HC Rijnvliet ook door NOC NSF ondersteund met het programma ‘Sportief Coachen’. Coaches worden bij HC Rijnvliet begeleid en ondersteund om kinderen een optimale ontwikkelomgeving te bieden.

Hoe doen wij dit?

Jongste Jeugd
Bij HC Rijnvliet starten we met hockey in de Jongste Jeugd. Al op jonge leeftijd proberen we kinderen enthousiast te maken voor de hockey- en de teamsport. Kinderen van 3,5 tot 6 jaar kunnen al meedoen met Kabouter-hockey. Dit is een door de hockeybond ontwikkelde methode om spelenderwijs te leren hockeyen.

Het ‘echte’ hockey begint bij HC Rijnvliet in de O7 (onder 7 jaar). In de eerste jaar O7 trainen de kinderen 2 keer per week onder begeleiding van professionele trainers en HC- Rijnvliet-jeugdtrainers. Ook wordt er hulp van de ouders verwacht bij de trainingen, omdat dat bij kinderen op deze leeftijd het spelplezier enorm stimuleert. Natuurlijk worden er wel onderlinge wedstrijdjes gespeeld op de training.

Teamindeling Jongste Jeugd
Bij teamindelingen worden de volgende uitgangspunten gehanteerd:
O7 (Onder 7): dit is een grote groep die samen het hockeyen leert. In de 2e helft van het seizoen worden er onderlinge wedstrijdjes gespeeld.
O8 (Onder 8): teams worden ingedeeld op postcode.
O9 (Onder 9, 6-tallen): De teams in deze categorie worden gemixt om gewend te raken aan nieuwe teamindelingen en om meer onderling contact te stimuleren. Een nieuwe teamdynamiek brengt ook weer nieuwe groeimogelijkheden met zich mee. Teams worden opgedeeld en gecombineerd met één of twee andere teams. Kinderen mogen 3 vriendjes/vriendinnetjes opgeven en worden bij minimaal 1 vriendje/vriendinnetje geplaatst of anders altijd bij eerdere teamgenootjes.

Er wordt niet ingedeeld op basis van beoordelingen. Alle teams worden op hetzelfde niveau ingedeeld. Er is dus geen rangorde in teams.

O10 (Onder 10, 8-tallen): De teams in deze categorie worden gemixt om gewend te raken aan nieuwe teamindelingen en om meer onderling contact te stimuleren. Een nieuwe teamdynamiek brengt ook weer nieuwe groeimogelijkheden met zich mee. Teams worden opgedeeld en gecombineerd met één of twee andere teams. Kinderen mogen 3 vriendjes/vriendinnetjes opgeven, en worden bij minimaal 1 vriendje/vriendinnetje geplaatst of anders altijd bij teamgenootjes. Alle teams worden op hetzelfde niveau ingedeeld er is dus geen rangorde in teams.

De nummering van de teams in de O8, O9 en O10 jeugd is volstrekt willekeurig. Er wordt ook geen ranglijst bijgehouden door de hockeybond. Reden hiervoor is dat het om spelplezier van de kinderen gaat en winnen daar slechts een onderdeel van is.

Junioren
Vanaf ongeveer groep 7 (± 10 jaar, peildatum 1 oktober) spreken we over Junioren en wordt er in een elftal gespeeld op een heel veld. Idealiter bestaan de teams dan uit 14 of 15 spelers, omdat hockey snel gespeeld wordt, conditioneel uitdagend is en er continu gewisseld mag worden. Uitgangspunt van HC Rijnvliet is dat wisselbeurten circa 6 à 7 minuten duren en dat iedereen evenveel speeltijd krijgt. Dit geldt voor alle categorieën in de junioren: de O12-jeugd (10-12 jaar), O14-jeugd (12-14 jaar), O16-jeugd (14-16 jaar) en O18-jeugd (16-18 jaar).

Neem voor vragen en/of opmerkingen over de Jongste Jeugd contact op met de Jeugdcommissie ([email protected]). Voor vragen en/of opmerkingen over de Junioren kun je contact opnemen met de Technische commissie ([email protected]).
 

Agenda

Zoeken