01-header2020.jpg 02-header2020.jpg 03-header2020.jpg

Jeugd

Jeugd

Kabouterhockey

Voor kinderen van 3,5 tot 6 jaar bieden wij Kabouterhockey aan. Het doel is om de kinderen spelenderwijs kennis te laten maken met de hockeysport. Tevens is dit een mooie manier voor jonge kinderen om in teamverband te leren sporten en samen een hoop plezier te beleven onder leiding van een professionele trainer. Voor meer informatie en inschrijven, kun je kijken op de site van hockeywerkt

Hockey voor de Jongste Jeugd
Jongste Jeugdhockey is het hockeyspel voor kinderen vanaf 6 jaar t/m ongeveer 10 jaar. Er wordt in kleine groepjes van 3, 6 of 8 kinderen gespeeld met aangepaste spelregels. Daarnaast wordt de grootte van het speelveld per categorie aangepast. 3-tallen spelen op een 1/8 veld, 6-tallen op een 1/4 veld en 8-tallen op een 1/2 veld. Bij de 3-tallen speelt men met 6 doeltjes om ervoor te zorgen dat de kinderen breed leren te spelen. Bij de 6- en 8-tallen gaat men over naar 2 doelen ter voorbereiding op het elftalhockey.

Met Jongste Jeugdhockey willen we de kinderen op een plezierige, veilige en dynamische manier leren hockeyen. Hierbij houden we rekening met het ontwikkelingsniveau van de kinderen, om ze zo stap voor stap voor te bereiden op het elftalhockey.

Jongste Jeugdhockey is een verzamelnaam voor:
- O8 (Onder 8), 3-tal hockey
- O9 (Onder 9), 6-tal hockey
- O10 (Onder 10), 8-tal hockey

Jongste Jeugdhockey moet gezien worden als een speel- en leerperiode. Het is de opbouw op weg naar elftalhockey. Eerst worden er wedstrijdjes van 3 tegen 3 gespeeld, daarna 6 tegen 6 en 8 tegen 8. Winnen of verliezen is hierbij van ondergeschikt belang.

Hockey voor de Junioren
Jeugdhockey is hockey voor de jeugd in de leeftijdscategorie vanaf 10 tot 18 jaar. Er wordt volgens de KNHB ingedeeld in de categorie O12, O14, O16 en O18.

De doelstelling is om de jeugd op zijn of haar niveau zo goed mogelijk te leren hockeyen, om hen zodoende maximaal plezier te laten beleven aan de hockeysport. Wij willen de jeugd de gelegenheid bieden om, naar gelang interesse, de basisvaardigheden (technisch en tactisch én sportmentaliteit) aan te leren, zodat zij de hockeysport bij de jeugd en de senioren, met plezier kunnen blijven beoefenen.

De teamgrootte bij de elftaljeugd is bij voorkeur 14 spelers (het basisaantal + 3 spelers). Per team geldt er een minimum van 11 spelers en het streven is een maximum van 15 spelers per team. Het streven is om het aantal spelers per team in een leeftijdsgroep evenredig te verdelen.

Meer informatie over de selectieprocedure eerste teams 11-tallen vind je hier

De rol van de ouders
De hockeyvereniging kan alleen maar draaien met veel inzet van de ouders. Dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door een bijdrage te leveren als coach of (hulp)trainer, teammanager, spelleider, lid van een commissie of door te helpen bij het organiseren van activiteiten. Ben je geïnteresseerd in een van bovenstaande rollen meld je dan aan via [email protected].

Hockey is een teamsport. Door afwezig te zijn tijdens trainingen of wedstrijden dupeer je je teamgenoten. Zorg er dus voor dat uw kind alleen in het uiterste geval een training of wedstrijd moet missen en meldt dit indien mogelijk vooraf bij de trainers of coaches.
Wij hebben sportiviteit hoog in het vaandel staan. Ouders en andere supporters laten zich nooit negatief uit over spelleiders, coaches of het getoonde spel. Enthousiast aanmoedigen is natuurlijk altijd goed.

Wat heb ik nodig voor de training
- bitje (zonder bitje geen training en geen wedstrijd)
- scheenbeschermers (zonder scheenbeschermers geen training en geen wedstrijd)
- hockeystick op de juiste lengte
- hockeyschoenen geschikt voor kunstgras
- makkelijk zittende kleding waarin je goed kunt bewegen

Hoe bepaal je de juiste lengte van je hockeystick?
Een hockeystick die de juiste lengte heeft zal het spelletje makkelijker maken. Maar hoe lang moet de stick precies zijn? Veel hockeywinkels die een stick verkopen aan een jeugdlid hanteren de regel dat een stick de juiste lengte heeft wanneer de stick vanaf de grond tot aan de navel reikt.

Dit is echter niet de beste methode

De houding die een kind aanneemt als de stick tot de navel komt, is niet de juiste houding om te hockeyen. Door een te lange stick staat een kind te recht op (rechte rug en knieën en met de armen recht naar beneden). Hierdoor ligt de bal heel dicht bij de voeten en moet er veel met het hoofd worden bewogen om te kijken waar je heen moet tijdens het rennen met de bal.

De juiste lengte van een hockeystick:
De stick moet met de bovenkant in de oksel geplaatst worden. Wanneer de krul dan op gelijke hoogte is met de knieën is het de juiste lengte. Door de goede lengte van de stick wordt een kind in de juiste hockeyhouding gebracht en zal het hockeyspel een stuk makkelijker worden.

Bij de juiste lengte van de hockeystick zal je zien dat een kind over de bal heen naar de rest van het veld kan kijken en dus alleen met zijn ogen hoeft te draaien om meer zicht op de bal te krijgen.

Wat te doen met de zojuist gekochte (net iets te lange) stick.
Hier zijn 2 oplossingen voor:
- De stick in de kast zetten en wachten tot dat het kind de juiste lengte heeft.
- Een stukje van de stick afzagen zodat de stick de juiste lengte krijgt.

Let wel, een te lange stick is niet fout! Wel erg onhandig.

Deze tweede methode is ook niet helemaal feilloos, dus laat je vooral goed adviseren in een gespecialiseerde winkel.

(Spel)regels Jongste Jeugd
Om zoveel mogelijk plezier te hebben op het veld en langs de lijn is het belangrijk dat iedereen de (spel)regels kent. Benieuwd naar de (spel)regels? Kijk dan op de spelregels van de verschillende categorieën:

De spelregels voor de 3-tallen vind je hier.
De spelregels voor de 6-tallen vind je hier.
De spelregels voor de 8-tallen vind je hier.

FAQ lijst
De lijst met veel gestelde vragen vind je hier.


 

Agenda

25-6 Scheidsrechtersexamen
26-6 Scheidsrechtersexamen
27-6 Scheidsrechtersexamen

Zoeken