Arbitrage bij senioren


Vanaf de O16-jeugd heeft ieder lid een scheidsrechterskaart

Ieder spelend lid bij HC Rijnvliet met de O16-leeftijd, of ouder is verplicht zijn clubscheidsrechterskaart te hebben of z.s.m. te behalen. 


Seniorenteams fluiten elkaars wedstrijden

Een thuis-spelend seniorenteam levert twee scheidsrechters om een wedstijd te fluiten. De arbitragecommissie wijst ieder thuis-spelend team een wedstijd toe. Voor deze wedstrijd zorgt het aangewezen team voor twee scheidsrechters. Teammanagers, Coaches of Aanvoerders rouleren deze taak onder de spelers.


Digitaal Wedstrijd Formulier

De scheidsrechters zijn verantwoordelijk voor het juist en tijdig invullen van het DWF.


Indelen van teams

De arbitragecommissie streeft er naar om herenwedstrijden te laten fluiten door herenteams en dameswedstrijden door damesteams. In enkele gevallen zal dit niet mogelijk zijn. Daarnaast proberen we de te fluiten wedstrijd aan te laten sluiten aan je eigen wedstrijd. Ook hier geldt dit zal niet altijd mogelijk zijn. De commissie kan geen rekening houden met de volgende punten:

1. Individuele agenda’s van spelers en/of scheidsrechters.

2. Niveauverschillen onder scheidsrechters, kies binnen het team de juiste persoon voor de wedstrijd.


Verhinderd

Wanneer je verhinderd bent, ben je zelf verantwoordelijk voor het zorgen voor tijdige vervanging (dus niet de Teammanager, Coach of Aanvoerder). In eerste instantie zoek je dit binnen het team, in tweede instantie binnen de lijn. Daarna kun je eventueel een beroep doen op de scheidsrechters-WhatsApp. De commissie heeft geen blik met scheidsrechters beschikbaar.


Aanwijzen van wedstrijden

Wedstrijden van eerste lijnteams, die niet door de KNHB worden aangewezen (bondsscheidsrechters), worden door de arbitragecommissie aangewezen. Dit betekent dat de commissie per wedstrijd bekijkt welke twee scheidsrechters geschikt zijn om die wedstrijd te fluiten. In de praktijk zal dit veelal betekenen dat H1 en D1 worden gefloten door ervaren scheidsrechters van de club.


Uitdagende wedstrijd

Wanneer er een uitdagende wedstrijd op het programma staat, denk aan promotie- of degradatiewedstrijden of een derby, dan kan de Teammanager, Coach of Aanvoerder per mail contact zoeken met de commissie en vragen of er ervaren scheidsrechters voor die wedstrijd beschikbaar zijn.


Afspraken bij het fluiten van wedstrijden

Wanneer je moet fluiten gelden o.a. de volgende afspraken:


1. Spreek af met je collega-scheidsrechter en zorg dat jullie beiden 10 minuten voor het begin van de wedstrijd aanwezig zijn.

2. Jullie zijn het derde team!

3. Maak samen afspraken wat je belangrijk vindt.

4. Stel jezelf voor aan de coach en aanvoerder van spelende partijen.

5. Zorg voor goede schoenen en gemakkelijke kleding. Ook een scheidsrechter moet bewegen.

6. Draag beiden dezelfde kleur en zorg dat deze afwijkt van beide teams. In het materiaal hok zijn jassen en polo's beschikbaar.

7. Fluit je op een waterveld? Vraag een coach of manager van HC Rijnvliet om het veld te sproeien. Een droog veld is gevaarlijk! Bij twijfel altijd sproeien.

8. Zorg voor een goede fluit. En fluit LUID EN DUIDELIJK. Je fluit zelden te hard.

9. Deel de uitslag na de wedstrijd met de coaches/aanvoerders van beide teams en vul direct, voordat je naar huis gaat, het DWF in.

10. Vul gele en rode kaarten altijd in op het DWF.

11. Indien je verhinderd bent, dien je zelf tijdig voor vervanging te zorgen.

12. Kom je zonder goede reden niet opdagen, dan worden er (disciplinaire) maatregelen genomen.



Share by: