01_header_d_n.gif 02_header_d.gif 03_header_d.gif 04_header_d.gif

Arbitrage


Seizoen 2018-2019


Twee scheidsrechters
Iedere wedstrijd die op een heel veld wordt gespeeld, wordt gefloten door twee scheidsrechters. Dit geldt vanaf de D-leeftijd. Bij de F-jes en de E-tjes spreken we van spelbegeleiders en gelden deels andere regels en is er dus nog geen sprake van arbitrage.

De thuis-spelende club is verantwoordelijk voor het leveren van deze scheidsrechters. HC Rijnvliet heeft er voor gekozen om de teams zelf hun scheidsrechters aan te laten wijzen. Teams dienen dus twee scheidsrechters beschikbaar te hebben voor iedere thuiswedstrijd. In de praktijk betekent dit dat bij de junioren (D t/m A) veelal de ouders van spelers fluiten. Voor het fluiten van een KNHB competitie-wedstrijd, vanaf de D, is een clubscheidsrechterskaart (CS-kaart) een vereiste.

8 Per team
Om te voorkomen dat iedere keer dezelfde ouders op het veld staan, stelt de club dat er minimaal 6 ouders van een team in het bezit zijn van een clubscheidsrechterskaart. De afgelopen jaren is gebleken dat een aantal van 8 zeer wenselijk is. Indien de scheidsrechters niet direct binnen het team beschikbaar zijn kan er overleg met andere teams plaats vinden. Zoek elkaar op en kijk of je elkaar uit de brand kunt helpen. In uiterste nood zou het team een scheidsrechter kunnen inhuren. Dit zou een laatste redmiddel moeten zijn. Goede clubscheidsrechters hebben een positieve invloed op de sfeer van de wedstrijd en de kwaliteit van het spelletje. Daarvan kunnen we er op de club niet genoeg van hebben. Zorg ervoor dat je team voldoende scheidsrechters heeft! Op de site, in de agenda kun je alle data vinden van clinics, spelregelavonden en examens. Schrijf je in via de site. (Inloggen > Club > Evenementen)

Opleidingen
Hier staat tegenover dat de club startende én ervaren scheidsrechters ondersteunt en begeleidt in het behalen van hun clubscheidsrechterskaart (CS-kaart). Dit doet de arbitragecommissie door het verzorgen van workshops, spelregelavonden, opleidingen en examens. Heb je al een aantal seizoenen gefloten en wil je als scheidsrechter een stap zetten? Informeer dan naar de clubscheidsrechter-plus opleiding (CS+). Alle data van workshops, spelregelavonden en examens zijn terug te vinden in de agenda van de website of de App. Daar staat ook een inhoudelijke beschrijving.

Opleiden van de jeugd: vanaf B-Leeftijd moet ieder jeugdlid een kaart hebben
Ieder spelend lid met de B-leeftijd, of ouder is verplicht zijn clubscheidsrechterskaart (CS-kaart) te hebben of te behalen. Dit seizoen (2018 - 2019) start de arbitragecommissie met het aanwijzen van juniorenteams (B-teams en hoger) die scheidsrechters dienen te leveren voor thuiswedstrijden van andere juniorenteams. De eerstejaars B-teams worden de eerste helft van dit seizoen in staat gesteld hun CS-kaart te halen. Daarna worden B-teams aangewezen om een jonger junior team te fluiten. B-teams fluiten D-teams en komend seizoen gaat de A-lijn ook wedstrijden van C- en B-teams fluiten.  Dit ontslaat ouders van teams niet van de verplichting de wedstrijden van hun spelende kinderen te kunnen fluiten. Op de site, in de agenda kun je alle data vinden van clinics, spelregelavonden en examens.

Clubscheidsrechterskaart examen
Voorbereiding op het theorie-examen, er is geen praktijkexamen, gebeurt via een door de KNHB ontwikkeld e-learning traject op de website Drillster. Het examen heeft zo'n 40 multiple choice vragen en gaat over zowel de veld- als de zaalregels. Op de site, in de agenda kun je alle data vinden van clinics, spelregelavonden en examens. Tevens kun je op de site van de KNHB proefexamens vinden.

Na het examen: de scheidsrechterskaart
Heb jij je examen al afgelegd en gehaald? Dan wordt de kaart naar de club gestuurd en krijg je hiervan bericht wanneer deze binnen is. Daarna kun je deze ophalen in het clubhuis. De fysieke kaart dien je officieel bij te hebben en teams kunnen er vóór de wedstrijd naar vragen.

Het Digitale Wedstrijd Formulier (DWF)
Om het DWF in te vullen heb je je bondsnummer en het wedstrijdnummer nodig. Deze staan beide in de mail die je ontvangt wanneer je bent ingedeeld voor een wedstrijd. De handleiding voor het invullen van het formulier staat hier (PDF): https://www.knhb.nl/app/uploads/2019/01/Handleiding-DWF-NIEUW_scheidsrechters_DEF_04012019.pdf

Inschrijven als scheidsrechter
Indien je reeds in het bezit ben van een CS-kaart kun je vrijwel direct een wedstrijd fluiten voor onze club! Je moet wel als vrijwilliger bij HC Rijnvliet ingeschreven staan. Inschrijven als vrijwilliger kan hier. Geef duidelijk aan dat je wilt gaan fluiten!

Inschrijven voor het theorie-examen
Je kunt je inschrijven voor een examen wanneer je bent geregistreerd als vrijwilliger bij HC Rijnvliet. Inschrijven als vrijwilliger kan hier. Eenmaal ingeschreven kun je je via de App of via de website op geven voor een examen. (Inloggen > Club > Evenementen). Je ontvangt hierna een e-mail met verdere instructie hoe je je m.b.v. Drillster kun voorbereiden op het examen. In dien je al ingeschreven staat als lid of vrijwilliger kun je je direct opgeven voor een examen.

Spelregelavond
Naast het e-learning traject kun je ook op de club terecht. De spelregelavond is een informele avond waar iedereen die de behoefte heeft om de spelregels van het hockey persoonlijk even door te nemen, kan aanschuiven. Dit geldt voor de veldhockeyregels alsmede voor de zaalhockeyregels. Het is de bedoeling om handvatten te bieden voor de soms wat abstracte regels in het spelreglement. Daarnaast is er de mogelijkheid om een aantal veelgemaakte overtredingen op video te bekijken. Let wel, dit is géén cursus en niet specifiek toegespitst op het examen. Het is vooral bedoeld om (meer) inzicht te geven in de regels van het spelletje en te zorgen dat je met zelfvertrouwen als scheidsrechter het veld op loopt.

Praktijkopleiding voor beginnende clubscheidsrechters

Met al die theorie op zak kan er nog best een drempel liggen om daadwerkelijk op die fluit te blazen. Daarvoor is er de praktijkopleiding voor beginnende clubscheidsrechters. Daarnaast is er de mogelijkheid om wedstrijden te fluiten samen met een ervaren scheidsrechter. Informeer bij de arbitragecommissie naar de mogelijkheden.

Jezelf als scheidsrechter inplannen voor een wedstrijd
Scheidsrechters (aangemeld als vrijwilliger, in het bezit van een CS-kaart) dienen zichzelf in te plannen voor het fluiten van een wedstrijd. Als vrijwilliger heb je van de ledenadministratie een eigen lidnummer en password gekregen. Gebruik enkel deze gegevens om jezelf in te plannen. De gegevens zijn persoonlijk! Gebruik dus niet het nummer van een van je (spelende) familieleden. Teammanagers blijven verantwoordelijk voor het aansturen van de ouders van het team zodat deze zich zelf opstellen voor een wedstrijd.

Jezelf inplannen doe je door de volgende stappen te doorlopen:

1. Inloggen op https://www.hcrijnvliet.nl/site/Default.asp met je eigen lidnummer en password.
2. Ga naar "Club" > "Arbitrage"
3. Klik op de juiste dag
4. Zoek de juiste wedstrijd
5. Klik op de groene fluit

Arbitrage in Lisa
De arbitragecommissie zorgt vervolgens dat deze schema's worden ingevoerd in Lisa zodat spelers, coaches en scheidsrechters op de site en in de App kunnen zien wie er moet fluiten. Tevens kan er nu gebruik gemaakt worden van het digitale wedstrijd formulier. De handleiding voor het Digitaal Wedstrijd Formulier (DWF) staat hier: https://www.knhb.nl/kenniscentrum/competities/hockeyweerelt#faq

Een belangrijke of uitdagende wedstrijd
Slechts een aantal wedstrijden wordt aangewezen door de arbitragecommissie. De arbitragecommissie bepaalt dan welke scheidsrechters een wedstrijd fluiten. De aanleiding hiervoor kan verschillen. Denk aan opleidingen of aan wedstrijden die behoefte hebben aan wat meer ervaren scheidsrechters. Wanneer je denkt dat jouw team hier behoefte aan heeft kun je een vraag neerleggen bij de arbitragecommissie. een eenvoudige mail is voldoende. Begrijp wel dat de commissie niet beschikt over een "blik met scheidsrechters". Het overgrote deel van de vragen zullen we niet kunnen invullen. Gelukkig groeit ons bestand gestaag, maar dit gaat héél langzaam. Dus mochten er enthousiaste scheidsrechters zijn die zich willen ontwikkelen, laat het ons weten! Wij kunnen daar bij helpen.

Begeleiding beginnende scheidsrechters
Heb je als beginnende scheidsrechter behoefte aan enige praktijkbegeleiding, geef dit dan aan per mail. Geef concreet aan wanneer je welke thuiswedstrijd fluit en wat je van de begeleiding verwacht. De arbitragecommissie vraagt dan een ervaren scheidsrechter om jou voor, tijdens en/of na de wedstrijd even op te zoeken. Samen kunnen jullie dat antwoorden vinden op jouw vragen. Begrijp wel dat de commissie niet beschikt over een "blik met begeleiders". Gelukkig groeit ons bestand gestaag, maar dit gaat héél langzaam. Dus mochten er enthousiaste scheidsrechters zijn die willen helpen anderen zich te ontwikkelen, laat het ons weten!

Voorkomende problemen
We zijn ons pijnlijk bewust van het tekort aan scheidsrechters binnen enkele teams. De arbitragecommissie heeft hier slechts één antwoord op: spelregelavonden, clinics, opleidingen en examens. Nogmaals: we hebben geen hoge hoed vol met scheidsrechters. Op de site, in de agenda kun je alle data vinden van clinics, spelregelavonden en examens. Laat de ouders inschrijven via de site. (Inloggen > Club > Evenementen)

Fluiten
Wanneer je moet fluiten gelden o.a. de volgende afspraken:

  • Spreek af met je collega-scheidsrechter en zorg dat jullie beiden 10 minuten voor aanvang samen aanwezig zijn. Jullie zijn het derde team!
  • Zorg voor goede schoenen en gemakkelijke kleding. Ook een scheidsrechter moet bewegen.
  • Draag beiden dezelfde kleur en zorg dat deze afwijkt van beide teams. In het materiaal hok zijn jassen en polo's beschikbaar.
  • Fluit je op veld 1? Vraag een coach of manager van HC Rijnvliet om het veld te sproeien. Een droog veld is gevaarlijk! Bij twijfel sproeien.
  • Zorg voor een goede fluit. En fluit LUID EN DUIDELIJK. Je fluit zelden te hard.
  • Vul direct na afloop van de wedstrijd, voordat je naar huis gaat, het DWF in.
  • Indien je verhinderd bent dien je zelf tijdig voor vervanging te zorgen. De manager van het team communiceert mutaties met de arbitragecommissie.
  • Kom je zonder goede reden niet opdagen, dan worden er (disciplinaire) maatregelen genomen.

CS+
Heb je inmiddels een paar jaar ervaring of vind je fluiten écht heel er leuk? Informeer dan naar de CS+ opleiding.

Agenda
Alle data van workshops, spelregelavonden en examens zijn terug te vinden in de agenda van de website of de App.

Vragen
Vragen? Stel ze gerust per mail (uitsluitend via: arbitrage at hcrijnvliet.nl). Whatsapp is niet praktisch.

n.b. Deze pagina wordt doorlopend onderhouden en voorzien van nieuwe of aangepaste informatie. Kom af en toe terug voor een update!

[laatste update: 3 februari 2019 9:23]
 

Zoeken

Agenda

19-2 [Vervallen] KNHB scheidsrechterse...
21-2 KNHB scheidsrechtersexamen 21 feb...
21-2 KNHB Basisopleiding training geve...